Så här avslutas Allsvenska bottenstriden 2020

Allsvenskan närmar sig sitt slut och lika spännande som slutkampen om Europaplatserna är lika spännande är det att följa bottenstriden. Fyra lag är inblandade, IFK Göteborg, Kalmar FF, Falkenbergs IF och sist men inte minst Helsingborgs IF.

Vi tänkte att vi startar från botten och ser över hur chanserna egentligen ser hur för att klara sig kvar, kvala eller åka ur.
Att det kommer bli en tuff strid om kvalplatsen är något vi är övertygade om.

Helsingborgs IF

Ett lag som har haft det kämpigt ända sedan start trots att man på pappret har ett mycket bra lag och stundtals även visar upp det på planen. Men någonstans får man det inte att fungera och man måste fråga sig om Olof Mellberg var rätt att värva in från början till tränarposten? Senaste matchen mot Blåvitt var en ödesmatch, kanske i efterhand den matchen som avgjorde hela bottenstriden. Många Helsingborgs supportrar hade inför den matchen stora förhoppningar men det som visades upp där gav inget hopp om framtiden.

Omgång 28: Om vi ser på HIF:s kvarvarande matcher så ska man först ta sig till Borås för att möta ett Elfsborg som vaknat ordentligt och just nu ligger på en så viktig andraplats. Tre poäng för Elfsborg och man kan i stort sett pusta ut för man har säkrat en Europaplats, att HIF ska åka upp till Borås och rubba Elfsborg är ingenting vi tror på och noll poäng känns mycket troligt här.

Omgång 29: Den så extremt viktiga ödesmatchen mot Falkenberg, en match som definitivt kommer ha en stor påverkan på bottenstriden. Man kan säga att Falkenberg har mer rutin från denna typen av matcher, men vi vill ändå tro någonstans att det laget som Helsingborg besitter och det spelet man ändå visat upp stundtals under säsongen kommer väga något tyngre här. Tre poäng till HIF känns troligt här.

Omgång 30: Nu ska allt avgöras och vilken mardrömsmatch man får avsluta med, IFK Norrköping på bortaplan.
På förhand kan det här låta som en mardrömsmatch för HIF men det kan faktiskt visa sig vara en match mot ett lag som har gett upp säsongen efter att ha missat en av Europaplatserna. Vi är lite försiktiga här i vad vi tror, det finns absolut en skrällchans här men vi tror på oavgjort.

HIF slutar på 27 poäng, med en målskillnad runt -15.

Falkenbergs FF

Laget som varit tippade under hela säsongen att ramla raka vägen ut ur Allsvenskan har tagit sina skrällpoäng här och där och har nu faktiskt chansen att få kvala eller hänga kvar utan kval. Men det kan bli tufft och det tror vi också.

Omgång 28: Falkenberg åker till Norrköping för att försöka nypa minst en pinne, tyvärr blir det för tufft för laget vid havet. Peking gör ett starkt försök att nypa en av Europaplatserna och det är i denna matchen allt gäller för dom om de ska ha en chans, tyvärr för Falkenbergs skull så blir det utskåpning i den här matchen och man får förlita sig på matcherna framöver.

Omgång 29: Finns egentligen inte så mycket att skriva om denna matchen då vi redan konstaterat att vi tror HIF plockar tre poäng här.

Omgång 30: Falkenberg får besöka fantastiska Strandvallen, Mjällbys hemmaplan. Här får vi se Falkenberg avsluta säsongen på absolut bästa sätt när man förtjänt vinner matchen. Mjällby som sedan länge valt att gå skilda vägar med tränaren Marcus Lantz och inte har någonting att spela för har varken motivationen eller glöden att kämpa för seger i den här matchen inför noll supportrar.

FFF slutar slutar på 26 poäng och en målskillnad på runt -20.

Kalmar FF

Gamla fina anrika KFF med Nanne vid rodret har inte alls fått det att fungera i år, till mångas förvåning för när vi satt innan säsongen och lyssnade på både spelare och ledare så lät allt så hoppfullt och glatt i föreningen. Men något har gått snett och man har inte alls fått den utväxlingen på spelet som man från början hade förhoppningar om. Kalmar har på pappret det absolut tuffast spelschemat, i alla fall om man ser på pappret men det finns alltid chans för skrällar.

Omgång 28: Det är verkligen här det gäller för KFF, ett Djurgården med två förluster i bagaget kommer till Guldfågeln Arena i hopp om att hänga på i Europaplats striden. Och denna matchen har verkligen förutsättningarna att bli en riktig krigarmatch, en match där båda lagen ger allt i 90 minuter plus tillägg. Vi tror att KFF som faktiskt har vaknat senaste tiden lyckas plocka en pinne här, kanske en pinne som visar sig vara viktig men en stor besvikelse för laget från Stockholm.

Omgång 29: Om ni trodde matchen mot DIF var svår, vänta bara till denna omgången när KFF åker upp till Friends Arena där man ska försöka stjäla en eller tre poäng mot seriens just nu vassaste lag. Gnaget som faktiskt har mycket att spela om, kanske ingen överlevnad eller Europaplatser men chansen att gå förbi Bajen i tabellen efter säsongen katastrofstart. Detta blir så klart ingen enkel match för KFF och man får åka hem från Stockholm med noll poäng i bagaget.

Omgång 30: Sista matchen möter man BK Häcken från Hisingen men man slipper åka till Göteborg utan man får chansen att plocka poäng på hemmaplan. Det man ska veta inför den här matchen är att OM Häcken har säkrat Europaspel eller missat Europa så kommer man knappast ge 100% om man ser minsta möjlighet att bidra till att Blåvitt åker ner på kvalplats eller nedflyttning. Häcken vill etablera sig som det ledande laget i Göteborg och ensamma i Allsvenskan skulle vara en dröm för Hisingslaget som dragit ifrån övriga Göteborgsklubbar senaste åren. Svår match att tippa beroende på hur Häcken är placerade inför sista omgången, men de är knappast kända för att prestera när det gäller så här tror vi faktiskt KFF plockar tre pinnar.

KFF slutar slutar på 28 poäng och en målskillnad på runt -15.

IFK Göteborg

Helt ärligt, vem trodde att vi skulle ens behöva nämna Blåvitt när vi pratade om bottenstriden i Allsvenskan säsongen 2020. Men faktum är att Coronaviruset påverkat några lag mer än andra och Blåvitt tillsammans med Bajen är troligtvis de två lag som sämst kunnat hantera spel inför tomma läktare. En säsong som startade med Poya vid rodret och där det pratades om att i år skulle allt lyfta, efter 13 matcher utan vinst fick Poya Asbaghi sparken av IFK Göteborg och in kom Roland Nilsson. Det kändes bra till en början när man åkte ner till Falkenberg och enkelt städade av hemmalaget med 0-3, men efter det har det gått något sämre fram till senast då man i den livsviktiga matchen mot HIF gjorde sitt jobb. Den matchen tror vi faktiskt i efterhand visar sig vara direkt avgörande för Blåvitts framtid i Allsvenskan.

Omgång 28: Göteborgsderby direkt efter landslagsuppehållet, eller derby vill vissa kalla det andra säger att Hisingen inte är Göteborg. Häcken kommer komma så taggade till denna matchen och deras supportrar har redan börjat tagga inför matchen genom att de ska peppa sina spelare med bengaler, sång och flaggor när de åker över bron mellan Hisingen och Göteborg. Frågan är om det kommer få någon effekt på Getingarna, det tror inte vi. För här kommer IFK Göteborgs storhet in, det är nu spelarna har insett allvaret och det såg vi senast mot HIF, det finns inte på kartan att Blåvitt viker ner sig och förlorar hemma mot Häcken och vi tror på oavgjort.

Omgång 29: Det är aldrig roligt att åka upp till Östersund i minusgrader och slask och det har visat sig vara en tuff uppgift för Blåvitt tidigare som aldrig någonsin har plockat tre poäng på Jämtkraft Arena. Inte heller denna gången lyckas man med denna bedrift och man får nöja sig med en poäng. Dock kan det visa sig när Allsvenskan är avslutat att denna poängen var extremt viktig.

Omgång: 30: Sista omgången och IFK Göteborg kommer inte veta det innan matchstart men oavsett resultat i denna matchen så har man ändå säkrat kontraktet för Allsvenskan 2021. Oavsett detta så kommer Blåvitt avsluta på absolut bästa sätt och vinna över Sirius som sedan länge tappat motivationen och siktar på säsongen 2021.

IFK slutar slutar på 32 poäng och en målskillnad på runt -10.

Summering bottenstriden 2020

Med detta sagt så är det bara att gratulera IFK Göteborg som tillslut lyckas hålla sig kvar i Allsvenskan, där man faktiskt hör hemma. Blåvitt är för stora för att åka ur Sveriges högsta division och det visade sig tillslut. Kalmar FF får kvala mot Jönköping Södra i en match vi inte ens vågar ge oss på att tippa, det kan sluta i stort sett hur som helst och det kommer bli oerhört spännande att bevaka.

Och till Falkenberg och inte minst Helsingborg, ni gjorde inte jobbet. Falkenberg hade som vi tidigare skrivit inga större förhoppningar på sig men att Helsingborg än en gång åker ut Allsvenskan är bara för dåligt och man undrar vad som har hänt med den föreningen sedan SM-guldet 2011, vi har våra funderingar kring detta och det är något vi kommer ta upp nästa vecka. Att Olof Mellberg stannar kvar i klubben ser vi som i stort sett omöjligt, frågan är vem som tar över? Kanske Poya Asbaghi?

Tack för att du läste hur vi tror bottenstriden avslutas, kommentera gärna nedan hur du tror Allsvenska bottenstriden slutar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sportposten.se » Sveriges överlägset bästa sportnyheter ?
© Copyright Sportposten.se sedan 2017