Tobias Hyséns tankar kring IFK Göteborgs situation

Tobias Hysén besökte Studio Allsvenskan, han gav några intressanta svar på hur han ser på IFK Göteborg och hur saker och ting har skötts.

Varför tror du att IFK Göteborg har landat där de är idag då?

Ja du.. Det är ju en extrem stor fråga, jag har försökt att bryta ner den ihop med andra som har frågat mig i officiella intervjuer eller i allmänt fotbollssnack med vänner. Jag tycker man kommer på saker hela tiden och man hittar en anledningen hela tiden, sen är det någon annan som resonerar på ett annat sätt som gör att man får en liten tankeställare.. Ja vafan sådär skulle det också kunna vara.

Men konkret då, kan du inte berätta

Konkret är det, det som framförallt är att det har varit en enorm omsättning på spelare, nu de sista åren här har det kanske inte varit riktigt lika mycket men det har ju varit en enorm omsättning på spelare under många många år. Det har tagit så mycket beslut som med facit i hand har blivit fel, så kan man väl säga.

Det är väl den krassa sanningen.

Sen är det väl klart att ekonomin har ju sin del i det och där kan inte jag svara för jag har för dålig insikt i hur det fungerar ekonomiskt med allting och varför det har blivit som det har blivit där.

Truppmässigt känns det ändå som att det inte är så stor skillnad från förra året, och ekonomiskt så har man ju ändå en större kassa än vad många av konkurrenterna har?

Ja absolut, men det är de jag menar. Det är så svårt att säga och peka på och man kan ta ekonomin som ett argument så får du ju den precis som du säger att Blåvitt har fortfarande mer pengar än många andra och då faller det argumentet lite grann. Och sen kan du liksom börja, det är mycket omsättning på spelare, och det har varit omsättning på tränare. Vad var det typ, fem olika tränare nu på fem. Och det är klart att då har varje tränare med sig en ide om hur dom ska spela och så plockar man spelare utefter den filosofin och helt plötsligt kommer det in en ny tränare som vill spela på ett annat sätt och spela andra spelare.

Det är svårt, du hör ju själv. Det går och vrida och vända på det hur mycket som helst.
I slutet tror jag det handlar om att ta fler rätt beslut än fel beslut.

Vilka beslut som du nämner i början där som du sa var fel i efterhand, har du några sådana konkreta som du kan peka på?

Man bytte ju ordförande oftare än man bytte dräkter ett tag kändes det som.

Nej det har jag väl egentligen inte, det är som jag sa det är alltid lätt att veta vilka beslut som blir fel med facit i hand.
Men det började väl egentligen med att det var en jävla turbulens med ordförandeposten i ett par år, man bytte ju ordförande oftare än man bytte dräkter ett tag kändes det som. Och det är klart att nu hann inte dom ordförandena sätta sin prägel på klubben på det sättet som de hade velat men det blir ju ändå ett kaos kring allting. Framförallt då när det byts på grund av externa orsaker eller vad man ska säga.

Det är så mycket man skulle kunna peka på men det blir så fel att bara peka på en sak, det är ju en salig blandning av olika faktorer som har gjort att det har blivit som det har blivit.

Var det rätt att sparka Poya?

Oavsett vad man tycker om det som har varit efter Poyas avgång så har ju laget vunnit fler matcher på kortare tid.

Där har du ju en fråga, det beror ju på vem du frågar..
Jag tycker ju att Poya är en jättebra tränare, jag hade absolut inga problem med honom, men fakta var ju att dom vann ju inga matcher i år. Och jag har svårt att se någon annan tränare som hade fått så många matcher på sig utan att vinna, dom vann ju två matcher på arton eller nitton eller vad var det. Det är klart det funkar ju liksom inte och tillslut måste ju någonting göras, och oavsett vad man tycker om det som har varit efter Poyas avgång så har ju laget vunnit fler matcher på kortare tid . Sen ser det kanske inte likadant ut och dom spelar inte samma fotboll på det sättet men frågan är ju vad som är bäst då om du ska hårddra det.

Sen tycker jag kanske inte att det var Poyas fel nödvändigtvis heller, oavsett hur man vrider och vänder på det så är det ju spelarna som måste prestera, en blå spelare måste spela en blå spelare. Det är ju där någonstans du får börja, och det var ju inte alltid så var fallet tyvärr. Och det kan ju inte Poya göra så mycket åt egentligen.

Om man tar kortare tidsintervall då? Från året innan där Blåvitt i början av serien går väldigt starkt, man ligger trea i tabellen. Sedan faller några spelare bort, Stardfelt, Seb Ohlsson och Nygren. Är det där fallet börjar nedåt igen?

Det är inte nödvändigtvis dom tre spelarna i sig, men det är klart att du tappar ju tre spelare som är jävligt tongivande både på planen och även en del utanför. Sebastian Ohlsson är kapten, Nygren och Starfelt har ett bra plats även utanför plan och ser till att det finns en kvalitet på träningar och i allt runtomkring. Nygren var jävligt ung men han var fortfarande väldigt långt fram mentalt liksom och Starfelt är ju som han är och det har ju visat sig även nu i efterhand då han tagit sina kliv och blivit landslagsspelare. Sebastian Ohlsson har gjort det jättebra nere i Tyskland…

Så det är klart utöver kvalitet så är det ju människor och personer i en dynamik som försvinner också och man ska inte underskatta det där. För helt plötsligt så kan det komma in folk som tar en annan plats i den hierarkin och går in där de ska va, men en del har lite svårare att känna av var i den här dynamiken de ska placera sig och då är det klart det rubbar balansen i hela gruppen.

Det är kanske är en lite känslig fråga för dig men, hemvändarna har de varit tillräckligt bra och skulle man värvat alla?

För mig handlar det inte i år om de varit tillräckligt bra eller inte, jag tycker alla hemvändare fyller en funktion på så sätt att du måste ha i en trupp som ska vara rätt balanserad ha några äldre spelare som vet hur det fungerar. Helst givetvis ska de vara tongivande i varje match, gå i bräschen rent kvalitetsmässigt.

Jag tycker ju att Mattias Bjärsmyr har varit den bästa mittbacken i Blåvitt under året när han har spelat sen har han haft problem med skador och corona och inte fått den kontinuiteten. Men nu när han var tillbaka mot HIF så fick han med sig Da Graca och båda de två var väldigt bra.

Pontus Wernbloom har haft sina skadeproblem men det är en person som framförallt vid sidan av plan kommer se till att det inte är en jävel som kommer acceptera att förlora ett sex mot sex spel på träningen. Och där någonstans måste man börja, jag kan liksom inte sitta här och se att det har varit fel att de tagit hem dessa spelarna. För på sikt kommer det ge mer än vad det kostar, men i det läget Blåvitt är nu behöver de vinna en eller två matcher till, och de tror jag de har större chans till med hemvändarna.

Det kanske är ett annorlunda spel med Pontus Wernbloom fram till skillnad från Sargon Abraham och Christian Kouakou, men om vi ska vara helt ärliga så har ju inte de spelarna inte direkt varit strålande i år heller.

Hur mår klubben idag?

Ja den mår ju bättre än innan matchen mot Helsingborg, så kan vi väl säga.
Men det är klart att det är kritiskt läge, skarpt läge de har en tabellposition de absolut inte vill vara i. De har en ekonomi som redan innan var besvärad och nu med Corona givetvis fått sig ytterligare en törn, men det finns så pass mycket krafter kring IFK Göteborg att jag inte är orolig för klubbens existens. Men däremot så måste man sätta sig ner efter den här säsongen och oavsett slutfallet av serien och fundera, för nu valde man en väg med Poya som man skulle gå också fungerade inte det.

Så nu måste man sätta sig ner och välja en väg, man kanske ska vara lite tråkigt där försöka tänka historiskt sätt vad är IFK Göteborg? Vad är det vi vill vara? Då måste det reflektera någonstans, man måste dock inte tänka historiskt att så här har vi alltid gjort för det är de farligaste man kan göra. Men det måste ju finnas ett DNA i klubben och det kan du inte ändra var tredje år beroende på hur det går.

Vill du lyssna på hela intervjun med Tobias hysen? Se nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *